Angela Marsons – Schijndood

We zagen in de aanbiedingscatalogus staan dat het vierde deel in de Kim Stone serie zou verschijnen. Aangezien ik de eerdere drie delen met veel plezier gelezen had, wist ik dat ik dit vierde deel ook graag wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een positieve reactie en rond de verschijningsdatum stond de postbezorger aan de deur met het nieuwste boek van Angela Marsons. Hier willen we uitgeverij Boekerij uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het tot pulp geslagen gezicht van het meisje kijkt nietsziend omhoog. Aarde valt uit haar mond. Honderden vliegen verzamelen zich boven het bloederige tafereel. Werken bij Westerley vereist een sterke maag: op deze ‘body farm’ wordt menselijke ontbinding onderzocht. Maar als inspecteur Kim Stone en haar team een vers lijk aantreffen, realiseren ze zich dat er een moordenaar is die de perfecte verstopplek heeft gevonden.

Dan wordt een tweede meisje aangevallen en voor dood achtergelaten, gedrogeerd en haar mond volgestopt met aarde. Het is duidelijk voor Stone en haar team dat hier een seriemoordenaar aan het werk is. Wie zal de volgende zijn? Als de lokale nieuwslezeres Tracy Frost verdwijnt, wordt de lat hoger gelegd. Het verleden lijkt de sleutel tot de moordenaar te herbergen. Zal Kim de waarheid aan het licht kunnen brengen voordat deze verwrongen, beschadigde geest nog meer slachtoffers claimt?

De cover

De cover is zwart en bovenaan staat een vlinder in twee kleuren. De covers van deze serie zijn vernieuwd en dat vind ik persoonlijk best jammer. Ik heb de eerdere delen in de eerste uitvoering van de covers en ik vind het altijd jammer als de serie tussentijds van coveropmaak wisselt. Echter, doordat de naam van de auteur er in grote letters opstaat, zou deze me toch opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Angela Marsons is de internationale bestsellerauteur van de Kim Stone-serie, waarvan wereldwijd al vier miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Marsons woont in Black Country, Engeland, waar haar boeken zich ook afspelen.

Het verhaal

Er wordt het stoffelijk overschot van een jonge vrouw gevonden. Haar gezicht is tot pulp geslagen. Aarde valt uit haar mond. Rond het bloederige tafereel verzamelen zich honderden vliegen. Als je bij Westerley werkt moet je in het bezit zijn van een sterke maag. Op deze zogenaamde ‘body farm’ wordt het verloop van de menselijke ontbinding onderzocht. Kim Stone en haar team worden er naar toegestuurd, omdat zij hier in hun toekomstige zaken wellicht ook iets aan kunnen hebben, maar dan komen ze een vers lijk tegen wat niet op Westerley thuis hoort. Er is een moordenaar, die weet heeft van deze ‘body farm’ en deze uitgezocht heeft als perfecte verstopplek.

Niet veel later wordt er opnieuw een jonge vrouw aangevallen en voor dood achtergelaten. Wederom gedrogeerd en haar mond volgestopt met aarde. Het is voor Stone en haar team duidelijk, hier is een seriemoordenaar aan het werk. Wie zal het volgende slachtoffer zijn?
Dan verdwijnt de lokale nieuwslezeres Tracy Frost. Het verleden lijkt de sleutel tot het oplossen van deze zaak. Zal Kim de waarheid op tijd aan het licht kunnen brengen, voordat er opnieuw een slachtoffer valt?

Mijn mening

Ik keek echt reikhalzend uit naar dit nieuwe deel in de Kim Stone-serie, maar omdat wij de recensie-boeken altijd lezen op volgorde dat ze bij ons binnen komen, waren er nogal wat boeken voor. Maar eenmaal toegekomen aan ‘Schijndood’ was het ook meteen alles aan de kant, en mezelf geïnstalleerd op de bank om te gaan lezen. Het was dat we enkele afspraken hadden staan, anders had ik het boek beslist in één ruk uitgelezen. Wat was hij weer goed.

Het verhaal begint met een proloog, die zich afspeelt in 1996. Dit hoofdstuk is cursief gedrukt en deze cursief geschreven stukjes zullen we vaker tegen komen in dit boek. Het is niet meteen duidelijk wie dit is, maar het is wel duidelijk dat het een jong iemand is die bij de dode moeder zit en goedkeuring wil. Dit lezen we in meer van de cursief gedrukte stukjes dat diegene de goedkeuring van de moeder wil en bevestiging wil dat het goed is. Het blijft tot de ontknoping onduidelijk wie deze personage is. En ik had bepaalde personen als verdachte, maar ik zat natuurlijk steeds verkeerd. Erg goed gedaan van Marsons.

In dit boek komen de onderlinge verhoudingen erg naar voren en hierdoor leren we ook Kim Stone beter kennen, door de manier waarop ze te werk gaat, blijkt dat ze toch gevoeliger is als in eerste instantie naar voren komt en dat vind ik persoonlijk wel leuk dat Marsons hier nu aandacht aan gegeven heeft.

Alsof Stone en haar team het nog niet druk genoeg hebben, besluit Stone ook nog een cold case te onderzoeken, nadat ze geprikkeld werd door journaliste Frost over deze zaak. Ook hierin valt meteen op dat Stone toch gevoeliger is, dan we in de voorgaande boeken gemerkt hebben.

Marsons heeft ook in dit deel weer een maatschappelijk thema verwerkt. Ze laat zien wat pesten op jonge leeftijd voor gevolgen kan hebben. Dit is natuurlijk aan de ene kant op een extreme manier, maar ook heeft ze het in kleine details duidelijk gemaakt, en wellicht komen die nog harder binnen dan de gevolgen die ze op een extreme manier duidelijk gemaakt heeft.

Het verhaal is spannend, maar gaat meer in op het psychologische dan dat je echt op het puntje van je stoel zit. Echter doordat Marsons echt op je gevoel in speelt, wil je gewoon verder lezen en je moet gewoon weten hoe het allemaal in elkaar zit.

Ook heeft journaliste Frost nu een grotere rol in het verhaal. Eerder werd ze vooral neergezet als een vervelende en opdringerige journalist, maar ook van haar komen we nu meer te weten en leren haar beter kennen.

Gedurende het verhaal komen op sommige momenten ook de verhaallijn van de slachtoffers aan bod, dit geeft het verhaal extra body en zorgt ervoor dat je nog meer in het verhaal kruipt en je aan de ene kant ook medelijden krijgt met de dader. Je gaat, hoe vreemd ook, hem gedeeltelijk begrijpen. Hieruit blijkt wat Marsons voor psychologisch spelletje met je speelt.

Dit vierde deel van de Kim Stone serie is voor mij het beste deel tot nog toe en gelukkig hoeven we niet al te lang meer te wachten op een vervolg, want het volgend deel ‘Bloedlijn‘ staat gelukkig alweer aangekondigd en verschijnt begin november. En ik kan niet wachten om deze te gaan lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Schijndood

Gegevens van dit boek:
Titel: Schijndood
Serie: Kim Stone
Auteur: Angela Marsons
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Textcase
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 400
Verteller luisterboek: Christel Schimmel
Duur luisterboek: 10:40:52
ISBN paperback: 9789022591529
ISBN e-book: 9789402315516
ISBN luisterboek: 9789052864754
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge