Angela Marsons – Dolende zielen

Ik lees de Kim Stone-serie met erg veel plezier. Dus toen ik in de aanbiedingsfolder zag dat er een nieuw deel van deze serie verscheen, wist ik al snel dat ik deze ook wilde lezen. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum stond de pakketbezorger met het recensie-exemplaar aan de deur. Hier willen we uitgeverij Boekerij uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer archeologen bij een opgraving in Black Country een verzameling menselijke botten aantreffen, wordt een doodgewone weide plotseling een complexe plaats delict voor rechercheur Kim Stone. Tijdens het onderzoek blijkt al snel dat er in het graf meer dan één persoon begraven ligt en dat de slachtoffers op gruwelijke wijze om het leven zijn gekomen.

Kim wordt gedwongen om samen te werken met rechercheur Travis, met wie ze een bewogen verleden deelt. Samen moeten ze een duister geheim ontrafelen dat meerdere families in Black Country in zijn greep houdt. Terwijl Kim wordt ondergedompeld in een van de gecompliceerdste zaken die ze ooit heeft geleid, raakt haar team verstrikt in een golf van misselijkmakende haatmisdrijven.

De mensen in haar omgeving zijn in gevaar en de tijd dringt. Kan Kim de zaak oplossen en haar team redden voor het te laat is?

De cover

De cover is voornamelijk zwart. De naam van de auteur en titel van het boek staan midden op de cover. Hierbij staat een schep afgebeeld die in de grond gestoken is. De achtergrond van de cover is zwarte aarde. Ik vind de cover erg goed bij het verhaal passen. En doordat er de naam van Angela Marsons groot op staat zou ik dit boek zeer zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Angela Marsons werkte als beveiliger toen ze in 2015 haar eerste thriller schreef. Inmiddels zijn er van haar Kim Stone-serie bijna vier miljoen exemplaren verkocht. Marsons woont in Black Country, Engeland, waar haar boeken zich ook afspelen.

Het verhaal

Tijdens opgravingen op een landgoed in Black Country vinden archeologen een verzameling van menselijke botten. Dit zorgt er voor dat een eenvoudige weide opeens een complexe plaats delict wordt voor Kim Stone. Kim komt er tegelijkertijd met rechercheur Travis aan en er zal moeten worden uitgemaakt wie deze zaak mag gaan doen. Echter wat beiden absoluut niet verwachten en ook niet willen, gebeurd. Ze moeten samen aan de zaak werken. Travis en Stone delen een bewogen verleden en samen een zaak oplossen wordt een hele uitdaging. Dan blijkt de zaak ook nog complexer dan in eerste instantie gedacht. In het graf ligt meer dan één persoon begraven en de slachtoffers zijn op gruwelijke wijze om het leven gekomen.

Travis en Stone moeten een duister geheim ontrafelen, dat meerdere families in Black Country in zijn greep houdt. Travis en Stone hebben hun handen vol aan deze gecompliceerde zaak. Ondertussen houdt het team van Stone zich bezig met een aantal misselijkmakende haatmisdrijven.

De mensen in haar omgeving lopen gevaar en er blijft weinig tijd over. Kan Kim de zaak oplossen en ook haar team redden?

Mijn mening

Het verhaal begint met een proloog, waarbij een jongen zelfmoord pleegt en hij zich vooral druk maakt over zijn moeder en dat hij haar teleurstelt en dat zij zichzelf de schuld gaat geven, terwijl zij er niks aan kan doen en hij zelf schuld is aan alles. Waaraan hij schuld is, blijft onduidelijk en maakt mij nieuwsgierig en zorgt ervoor dat ik snel wil doorlezen. Vervolgens lezen we hoe Kim Stone samen met haar directe collega Bryant onderweg naar huis zijn als Stone besluit op een melding af te gaan. Stone wilt koste wat kost deze verdachte oppakken, daarna kunnen ze pas naar huis. Ik merk dat ik meteen weer in het verhaal zit. Heerlijk hoe Stone haar eigen ding doet en altijd het recht wil laten zegevieren.

Hierna komen we, naar mijn gevoel, bij het eigenlijke verhaal. Er zijn botten gevonden door een groep archeologie-studenten die bodemonderzoek aan het doen zijn in de Black Country. Hier wordt de politie bij geroepen. Zowel Stone als rechercheur Travis komen op de melding af, en je merkt meteen een spanning tussen deze twee rechercheurs. Echter wat er tussen hen gebeurd is, blijft gissen.

Als ze dan ook nog veroordeeld worden om deze zaak samen op te lossen, moeten ze toch een manier vinden om samen te werken. Wat hierbij opvalt is dat de focus in dit boek op een ander vlak ligt. In de andere delen lag echt de aandacht op Stone en haar team. Nu wordt dit los gelaten en doordat Stone niet met haar team samenwerkt, ontstaat er in haar team een nieuwe rangorde en leren we de verschillende personages in het team beter kennen. Ook schuwt Marsons actuele onderwerpen niet. Ze heeft deze keer voor racistische haatmisdrijven gekozen, iets wat we in de tegenwoordige tijd natuurlijk ook regelmatig in het nieuws horen. Maar het zijn misdaden die al altijd plaatsgevonden hebben. Kijk maar naar de geschiedenis. En in dit verhaal maken we ook soms een sprong terug in de tijd en lezen we korte stukken uit de jaar 1989. Dit geeft het verhaal meer diepgang en zorgt dat ik het boek echt niet aan de kant kan leggen.

Op een bepaald moment wordt duidelijk dat de zaken waar het team en Stone en Travis aan werken aan elkaar te linken zijn. En komen beide teams samen. Als dan ook nog een teamlid verdwijnt wordt het verhaal nog nagelbijtend spannend en kon ik echt niet stoppen met lezen. Ik moest weten hoe het verhaal af liep.

Ondanks dat dit verhaal anders is dan de andere verhalen in de Kim Stone-serie, is dit weer een om je vingers bij af te likken. Marsons heeft dit keer de nadruk op haatmisdrijven gelegd en dit in zo’n bizar verhaal gegoten dat ik niet eens gek zou opkijken als zoiets eerstdaags in het nieuws verschijnt, zo realistisch weet Marsons de verhalen op te schrijven.

De nieuwe Marsons staat gelukkig al weer aangekondigd, Vermoorde onschuld is te reserveren en verschijnt 13 juli.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Dolende-zielen

Gegevens van dit boek:
Titel: Dolende zielen
Serie: Kim Stone
Auteur: Angela Marsons
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Textcase
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 416
ISBN paperback: 9789022598238
ISBN e-book: 9789402320527
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge