Andrew Hogan & Douglas Century – De jacht op El Chapo

Ik houd van waargebeurde verhalen die over criminele feiten gaan. Dus toen ik de mail zag over het boek “De jacht op El Chapo” die HarperCollins verstuurd had, wist ik meteen, dit boek moet ik lezen. Dus meteen geantwoord dat ik dit boek erg graag wilde lezen. Dus na verschijning kreeg ik meteen een recensie exemplaar opgestuurd. Hier wil ik HarperCollins natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het exclusieve verhaal van de undercoveragent die ’s werelds meest gezochte drugsbaron oppakte Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als El Chapo, maakte in de jaren tachtig carrière binnen het Sinaloa-kartel en groeide uit tot een van de rijkste, wreedste en machtigste drugsbaronnen van Mexico. Twee keer werd hij gearresteerd en twee keer lukte het hem te ontsnappen. Hij leek onaantastbaar, tot de Amerikaanse Drug Enforcement Agency zijn pijlen op hem richtte.
Omdat het Sinaloa-kartel enorme partijen drugs de vs in smokkelde en daar verkocht, besloot de dea in het kartel te infiltreren. Undercoveragent Andrew Hogan, die de leiding over de operatie had, volgde zeven jaar lang met ijzeren volharding alle sporen die naar El Chapo leidden. Uiteindelijk met succes: de kartelleider werd opgepakt en in 2017 uitgeleverd aan de vs.
De jacht op El Chapo is het exclusieve en schokkende verhaal over de ondergang van een van de grootste misdadigers ter wereld.

De cover

De cover is zwart met in het midden het gezicht van El Chapo in een vizier. Ik vind dit erg goed gekozen, omdat er tijdens een jacht ook vaak door een vizier gekeken wordt, en je zo je doelwit goed in het oog kunt houden.

De auteur

Andrew Hogan is een voormalig undercoveragent bij de DEA. Hij zit nu in het bedrijfsleven en woont op een geheime locatie. Journalist Douglas Century schrijft onder andere voor The New York Times en hij is de auteur van verschillende true crime-boeken.

Het verhaal

De DEA agent die het voor elkaar kreeg om ’s werelds meest gezochte drugsbaron El Chapo op te pakken, vertelt exclusief zijn verhaal. El Chapo, zijn volledige naam is Joaquín Guzmán Loera, maakte in de jaren tachtig carrière in het Sinaloa-kartel. Hij groeide uit tot een van de wreedste, rijkste en machtigste drugsbaronnen van Mexico. Hij werd twee keer gearresteerd en het lukte hem ook twee om te ontsnappen. Het was alsof hij onaantasbaar was en hij had de lokale politie en heel veel functionarissen op de loonlijst staan. Dus het was heel moeilijk om vat op hem te krijgen. Tot dat één Amerikaanse agent van de Drug Enforcement Agency (DEA) aandacht aan hem ging besteden. Met behulp van één vaste partner Brady Fallon bij de Homeland Security Investigastions (HSI) is het gelukt om, ondanks alle functionarissen op de loonlijst van El Chapo, om zijn netwerk bloot te leggen en te achterhalen hoe contact gemaakt wordt. Toch weet El Chapo in eerste instantie te ontsnappen.. Maar Andrew Hogan geeft niet op en weet hem uiteindelijk op te pakken.

Mijn mening

Ik was allereerst verbaasd dat de DEA gewoon mag functioneren op Mexicaans grondgebied. Dit was iets wat ik bijvoorbeeld niet wist. Je leert Andrew Hogan tijdens het verhaal goed kennen en hij vertelt in eerste instantie hoe hij bij de DEA terecht is gekomen en ondanks dat hij eigenlijk andere idealen had, hij, op het moment dat hij voor de opleiding geselecteerd, was, hij ook echt voor deze richting gegaan is. Ik vind het verhaal erg goed opgebouwd, omdat Andrew erg goed uitlegt hoe hij bij El Chapo terecht gekomen is in Mexico. Ook legt hij duidelijk uit hoe zijn onderzoek opgebouwd is. Ik werd echt meegesleept in het onderzoek en als Andrew vertelde dat de tweede laag hun telefoons weggegooid had, leefde ik echt met Andrew en Brady mee en hoopte dat hun team deze laag weer snel gekraakt had. De schrijfstijl nodigt uit om verder te lezen en vooral op het moment van de letterlijke jacht, wilde ik steeds sneller gaan lezen, om te achterhalen of ze El Chapo te pakken zouden krijgen.

Wat ik bij dit soort boeken altijd een mooi extraatje vind, is als er een katern met foto’s toegevoegd is. Hierdoor kan ik mezelf toch altijd net wat beter inleven in het verhaal en krijg je toch altijd een beetje het idee alsof je zelf ook een beetje meegemaakt hebt wat in het boek beschreven staat. Dit geeft een boek altijd net een beetje extra.

De rechtszaak tegen El Chapo is net begonnen en ik ben benieuwd wat hij uiteindelijk voor straf zal krijgen. Wat wel al duidelijk geworden is, is dat El Chapo het momenteel heel moeilijk heeft, vooral doordat justitie al zijn tegoeden bevroren heeft, en door zijn beperking heeft hij het ook psychisch erg zwaar. Maar ik denk dan bij mezelf. Hij heeft al toegegeven dat een paar duizend mensen door hem direct of indirect de dood gevonden hebben, dan mag hij het ook best zwaar hebben.

Gegevens van dit boek:
Titel: De jacht op El Chapo
Auteur: Andrew Hogan & Douglas Century
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 279
ISBN paperback: 9789402700480
ISBN E-book: 9789402753882
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge