Andreas Gruber – Stervensuur

We zagen in de aanbiedingsfolder een, voor ons, onbekende auteur staan, die een nieuwe serie zou gaan uitbrengen in Nederland. Na de korte inhoud gelezen te hebben, was ik nieuwsgierig en nadat we de uitgever gemaild hadden, kregen we al snel een bevestigend antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers uiteraard hartelijk voor voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Als je er binnen 48 uur achter komt waarom ik deze vrouw heb ontvoerd, zal ze in leven blijven. Zo niet, dan sterft ze.’ Met dit bericht begint het perverse spel van een seriemoordenaar. Hij hongert zijn slachtoffers uit, verdrinkt ze in inkt of giet ze levend in beton.

Rechercheur Sabine Nemez uit München is wanhopig op zoek naar een verklaring, een motief. Pas als ze een Nederlandse collega binnenhaalt, de markante Maarten S. Sneijder, ontdekken ze in elk geval één patroon: een oud kinderboek dient als wrede inspiratiebron voor de dader – en dat herbergt nog veel meer sinistere ideeën… Het bloedspannende eerste deel van de Duitse bestsellerreeks over rechercheurs Nemez en Sneijder.

De cover

De cover is zwart en in het midden staat een gezicht wat voor mijn gevoel het gezicht van een dode is. Boven dit gezicht staat de titel van het boek en daarboven staat ‘Over 48 uur zal ze sterven…’ De cover vind ik niet meteen bij het verhaal passen, maar ik vind hem wel boeiend en ik denk dat hij mij in de boekhandel zeker zou zijn opgevallen.

De auteur

Andreas Gruber (Wenen, 1968) schreef sinds 1996 al verschillende succesvolle en bekroonde boeken. Zijn serie over de vreemde, maar briljante Nederlandse profiler Maarten S. Sneijder schokt en fascineert zijn fans in gelijke mate en is een bestsellersensatie in Duitsland. Gruber woont met zijn vrouw in Grillenberg, Neder-Oostenrijk.

Het verhaal

Een seriemoordenaar heeft de perverse manier om iemand aanwijzingen te sturen dat een bekende van diegene ontvoerd is en binnen achtenveertig uur zal sterven als diegene er niet achter komt waarom diegene ontvoerd is.

Rechercheur Sabine Nemez is erop gebrand om een motief te achterhalen. Maar pas als de van origine Nederlander Maarten S. Sneijder, collega en profiler van de Federale recherche, zich ermee bemoeit, ontdekken ze een patroon: een oud kinderboek dient als wrede inspiratiebron voor de dader… En dit boek bevat nog enkele sinistere ideeën… Kunnen ze de seriemoordenaar tegen houden?

Mijn mening

De proloog start meteen spannend. Een vrouw wordt in een parkeergarage ontvoerd en als ze bijkomt kan ze haar lichaam niet bewegen. Opeens beseft ze dat ze in de parkeergarage door iemand met een naald geprikt werd. Deze proloog vraagt meteen om snel door te lezen. Dit belooft veel goeds. Dus snel de pagina omslaan.

Maar op een bepaald moment, na de proloog, heb ik wat moeite om in het verhaal te komen. Waardoor het precies komt weet ik niet, maar ik moest erg aan de personages wennen. De psychologe Helen vind ik op de een of andere manier niet echt sympathiek en in eerste instantie haal ik twee personages door de war. Dus het heeft even nodig voor ik echt in het verhaal zit, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat… tjee toen was het verhaal ook niet meer aan de kant te leggen.

Gruber schuwt het niet om gruwelijke scenes op een filmische manier te beschrijven en hierdoor zie je bepaalde scenes levendig voor je. Dus een waarschuwing voor de tere zieltjes… Wees gewaarschuwd voor je dit boek gaat lezen… Maar kun je gruwelijke scenes wel waarderen? Dan pak dit boek razendsnel op.

Sneijder wordt afgeschilderd als een vervelende rechercheur met een ego van hier tot Tokio, maar ondertussen heeft hij ook zijn zachte kanten en ik kan dit personage op zich wel waarderen. Ook Sabine, de jongste commissaris van de Münchense Parate Eenheid, is een erg prettig personage, die de eigenzinnige Sneijder niet uit de weg gaat en zelfs aanwijzingen vindt die deze briljante profiler nog niet gevonden had. Sneijder en Nemez vormen een interessant koppel en volgen aanwijzingen op die anderen niet meteen zien.

Tel daar de korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl bij op en je bent gegarandeerd dat je door het boek heen vliegt en doordat Gruber gruwelijke scenes niet schuwt is dit ook een boek wat je heerlijk laat gruwelen. Nadat ik eenmaal in het verhaal zat was ik verkocht. Ik ben fan en ben ook benieuwd naar ander werk van deze auteur.

Ik ben ook benieuwd hoe de serie zich verder gaat ontwikkelen en gelukkig zijn er in Duitsland al zeven delen van deze serie verschenen en laten we hopen dat A.W. Bruna uitgevers al deze delen gaat vertalen en uitbrengen. Ik sta in ieder geval in de rij om het volgend deel te gaan lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Stervensuur

Gegevens van dit boek:
Titel: Stervensuur
Serie: Nemez en Sneijder
Auteur: Andreas Gruber
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Hilke Makkink
Aantal pagina’s paperback: 448
Aantal pagina’s e-book: 448
ISBN paperback: 9789400515741
ISBN e-book: 9789044915747
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge