Amy McCulloch – Ademloos + Winactie

We zagen dat er bij The House of Books een boek ging verschijnen met een geweldige cover. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, wist ik, dit was een boek die ik graag wilde lezen. Nadat we de uitgever een mailtje gestuurd hadden, kregen we al snel een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het recensie-exemplaar dan ook in onze brievenbus. Hier willen wij The House of Books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De carrière van journaliste Cecily Wong zit in het slop, maar als ze wordt uitgenodigd voor een expeditie om een van de hoogste bergen ter wereld te beklimmen, grijpt ze die kans met beide handen. Vanaf het moment dat het kleine team aan de expeditie begint, gebeuren er vreemde dingen. Er vindt een diefstal plaats. Er gebeurt een ongeluk. En dan vindt Cecily een mysterieuze boodschap op haar tent: er is een moordenaar op de berg… Hoe hoger ze komen, hoe gevaarlijker de klim wordt. En hoe meer ze op elkaar moeten vertrouwen. Maar dan vindt Cecily het eerste lichaam…

De cover

Op de cover staat een bergtop met sneeuwlandschap. Hier loopt een vrouw door de sneeuw. De lucht is roze. In de sneeuw staat de quote ‘Het is ijskoud. Je bent ver van de bewoonde wereld en er is een moordenaar op de berg.’ De cover spreekt mij heel erg aan en dit in combinatie met de quote op de cover zorgt er voor dat ik dit boek zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Amy McCulloch is opgegroeid in Canada, maar woont tegenwoordig in Londen. Ze is de auteur van een achttal kinder- en youngadultboeken, een aantal daarvan internationale bestsellers. ‘Ademloos’ is haar eerste thriller voor volwassenen. Naast schrijven is bergbeklimmen haar grote passie.. In september 2019 werd ze de jongste Canadese vrouw die de Manaslu in Nepal beklom, met ruim achtduizend hoogtemeters de op zeven na hoogste berg ter wereld.

Het verhaal

De journaliste Cecily Wong heeft tot nog toe iedere keer de top van een berg niet gehaald en nadat ze hier als journaliste een heel eerlijk stuk over geschreven heeft en dit ook gepubliceerd werd in het tijdschrift Wild Outdoors werd ze door de beroemde klimmer Charles McVeigh, die bezig is met ‘Fourteen clean’, uitgenodigd hem te begeleiden naar de top van de laatste berg, de Manaslu. Charles wil de veertien grootste bergen beklimmen zonder hulpmiddelen, dus zonder extra zuurstof en zonder touwen. Cecily hoopt met een interview aan het einde van deze klim, met Charles McVeigh, eindelijk door te breken als journaliste. Maar het kleine team, waar Cecily toe behoort, krijgt al snel te maken met vreemde gebeurtenissen. Nog voor ze de berg opgaan, verongelukt er al iemand van een ander team, iemand steelt hun geld, en tot overmaat van ramp gebeurt er een ongeluk, waarbij Cecily die persoon vindt. Terug in het kamp vindt ze een mysterieus briefje bij haar tent: Er is een moordenaar op de berg… Vanaf dat moment voelt Cecily zich niet meer veilig, maar ze moet verder, want ze moet naar de top om het interview met Charles te krijgen…

Mijn mening

De proloog begint al meteen spannend. Cecily Wong is boven de 8000 meter en ze heeft het gevoel alsof iemand achter haar aanzit. Bij mij komt meteen de vraag ‘Wat is hier aan de hand? naar boven. Ik kan niet anders dan snel verder lezen. Doordat Cecily journaliste is lezen we daarna een eerste conceptversie die ze schrijft over de bergbeklimmer-legende Charles McVeigh. Charles mag ze namelijk interviewen nadat ze de top bereikt heeft. Dit zou wel eens haar doorbraak kunnen worden als journaliste bij het tijdschrift Wild Stories.

Je merkt al snel dat McCulloch ervaring heeft met bergbeklimmen, want ze beschrijft de wijze van het beklimmen van de berg op zo’n wijze dat je het gevoel hebt dat je zelf mee de Manaslu op gaat. Dit komt waarschijnlijk ook doordat ze zelf in 2019, als jongste Canadese vrouw, de Manaslu in Nepal beklommen heeft. Ze sleept je al snel het verhaal in en ondanks dat ik absoluut geen ervaring met bergbeklimmen heb, was ik aan het boek gekluisterd en had ik het gevoel alsof ik samen met Cecily de berg bedwong. McCulloch weet me echt aan het boek gekluisterd te houden.

De proloog begint al meteen spannend. Cecily Wong is boven de 8000 meter en ze heeft het gevoel alsof iemand achter haar aanzit. Bij mij komt meteen de vraag ‘Wat is hier aan de hand?’ naar boven. Ik kan niet anders dan snel verder lezen. Doordat Cecily journaliste is lezen we daarna een eerste conceptversie die ze schrijft over de bergbeklimmer-legende Charles McVeigh. Charles mag ze namelijk interviewen nadat ze de top bereikt heeft. Dit zou wel eens haar doorbraak kunnen worden als journaliste bij het tijdschrift Wild Stories.

Je merkt al snel dat McCulloch ervaring heeft met bergbeklimmen, want ze beschrijft de wijze van het beklimmen van de berg op zo’n wijze dat je het gevoel hebt dat je zelf mee de Manaslu op gaat. Dit komt waarschijnlijk ook doordat ze zelf in 2019, als jongste Canadese vrouw, de Manaslu in Nepal beklommen heeft. Ze sleept je al snel het verhaal in en ondanks dat ik absoluut geen ervaring met bergbeklimmen heb, was ik aan het boek gekluisterd en had ik het gevoel alsof ik samen met Cecily de berg bedwong. McCulloch weet me echt aan het boek gekluisterd te houden en ik had het gevoel alsof ik de emoties van Cecily echt kon voelen.

De verschillende personages zijn goed uitgewerkt en deze komen levensecht over. Hierdoor krijg je, net als in het echte leven, personages die je aardiger vindt, dan andere personages. En dit kan ik altijd waarderen in een boek. Een boek waar er duidelijk één slechterik is, en de rest allemaal even aardig, komt niet echt realistisch over. Hier had ik wel een aantal personages die ik minder aardig vond, terwijl ze niks verkeerd deden. Maar ze waren gewoon niet mijn soort mens, denk ik. Hierdoor krijg je nog meer het gevoel dat je zelf echt bij deze toch aanwezig bent.

Ieder hoofdstuk eindigt bijna altijd met een cliffhanger, met als gevolg dat ik gewoon verder moest lezen! Met als gevolg dat het boek veel te snel uit was. Maar wat heb ik genoten van dit boek. Het is een verhaal wat je wakker en alert houdt, maar waar je onder het lezen ook het gevoel hebt of je zelf door de sneeuw aan het ploeteren bent om de Manaslu te bedwingen. Ik weet zeker als er een nieuwe thriller van Amy McCulloch verschijnt dan sta ik vooraan om hem te lezen, want ze weet je echt gevangen te houden in het verhaal, totdat je het boek dichtklapt omdat het boek uit is.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Ademloos

Gegevens van dit boek:
Titel: Ademloos
Auteur: Amy McCulloch
Uitgever: The House of Books
Vertaald door: Willeke Lempens
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 430
Verteller luisterboek: Sandra Jonkman
Duur luisterboek: 12:03:59
ISBN paperback: 9789044362541
ISBN e-book: 9789044362558
ISBN luisterboek: 9789044362565
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Ademloos’, geschreven door Amy McCulloch, verloten. Hier willen wij The House of Books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Geef antwoord op de vraag: Wat is naast schrijven de grote passie van Amy McCulloch?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Ademloos’ en vermeld daarnaast je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en de eventuele extra stappen (Zie hieronder) die je gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 14 april 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes.

One thought on “Amy McCulloch – Ademloos + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge