
In de catalogus van uitgeverij Omniboek zagen we dat er een oorlogsboek uit ging komen. Nadat ik gelezen had, waar het boek over ging, was mijn interesse gewekt en hebben we de uitgeverij gemaild. We kregen al snel een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook in onze brievenbus. Hier willen we uitgeverij Omniboek hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In 1941 wordt in het Joodse getto van de Poolse stad Shedlitz Rachel geboren, de dochter van Zippa en Jacob. Als een jaar later, in augustus 1942, het getto wordt geliquideerd, smeekt Zippa Jacob om hun dochtertje naar buiten te smokkelen. Jacob weet zijn vrouw en kind uit het getto te krijgen en Zippa laat haar dochter achter bij haar oude vriendinnen Irena en Sophia. Zippa keert vervolgens terug naar Jacob in het getto, een zekere dood tegemoet tredend.
Dit boek volgt Rachel die vanaf 1942 deel uitmaakt van de familie van Irena en Sophia, altijd met het gevaar ontdekt te worden, met alle gevolgen van dien.
De cover
Op de cover staat een foto van Jacob met zijn dochter Rachel. Jacob heeft zijn uniform aan. De foto maakt mij nieuwsgierig en hierdoor zou het boek me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.
De auteur
Amira Keidar studeerde in Jeruzalem en Parijs. ‘Het meisje uit het Joodse getto’ is haar eerste boek. Toen ze Zippa’s dagboek in handen kreeg via haar moeder, die een goede vriendin van Rachel was, besloot ze dat ze dit verhaal wilde vertellen.
Mijn mening
Ik lees graag oorlogsverhalen, ondanks de vaak schrijnende verhalen. Dit verhaal is ook schrijnend, maar vertelt naast het verhaal van Rachel nog zo veel meer.
Het verhaal begint in de jeugd van Zippa, Irena en Sophia. Je leest hoe ze opgroeien en hoe de verschillen beginnen op te vallen doordat het antisemitisme de kop opsteekt in Polen. Dit dringt ook door in het plaatsje Shedlitz waar de drie vriendinnen opgroeien.
Als de Duitsers in Shedlitz aan de macht komen, worden de Joden al snel naar een armoedig deel van het plaatsje gedwongen, waar ze steeds minder rechten krijgen. Ondertussen is Zippa getrouwd met Jacob en al bevallen van haar dochter Rachel. Haar man Jacob lukt het om Zippa en hun dochter het getto uit te smokkelen. Zippa geeft haar dochter af bij de moeder van Irena en duikt zelf onder in een bos. Echter voelt ze zich schuldig ten opzichte van haar man en ouders en besluit terug te gaan naar het getto, waar ze een gewisse dood tegemoet gaat.
Rachel leert al op jonge leeftijd dat het leven hard kan zijn en doordat ze regelmatig van hand naar hand gaat, en niet wetend wie haar ouders nu eigenlijk zijn, en wat met ze gebeurd is. Vooral het verhaal van Rachel raakt mij en Keidar weet haar verhaal op zo’n manier op te schrijven, dat je het gevoel hebt dat je zelf in de schoenen van Rachel staat en de gevoelens die Rachel meemaakt weet ze perfect op me over te brengen. Wat ik in dit verhaal vooral opvallend vond, was de tijd na de oorlog. Als Sophia het verzoek krijgt om Rachel over te dragen aan de overgebleven familie en Rachel daarvoor naar Palestina moet sturen, doet ze dit na lang twijfelen, aangezien dit ook de laatste wens van Zippa was. Echter hier heeft Rachel opnieuw het gevoel dat ze alleen gelaten wordt en hier leert ze opnieuw dat ze het beste op zichzelf is aangewezen. Als deze reis ook nog veel langer duurt dan dat voorheen gedacht was, krijg je als lezer echt met Rachel te doen en je merkt onder het lezen dat dit gevoel me verscheurd en ik heel hard hoop dat Rachel het in Palestina beter krijgt. Maar ook daar wordt ze weer teleurgesteld. En ik had echt het gevoel alsof ik Shimon een schop onder de kont moest geven. Ik merkte dat ik echt met Rachel meeleefde.
Echter dit boek gaat over zoveel meer dan het leven van Rachel. Je leest ook duidelijk over de vriendschap tussen Zippa, Sophia en Irena, en dat deze vriendschap onvoorwaardelijk is. Want ondanks het gevaar dat Sophia en Irena zelf lopen besluiten ze Rachel bij zich te houden. Dit laat duidelijk zien, dat ondanks de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog, kleine overwinningen gehaald worden, door een kind als Rachel te laten overleven, door de liefde die de vriendinnen voor elkaar hadden.
Leesfragment
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.
Het-meisje-uit-het-Joodse-gettoGegevens van dit boek:
Titel: Het meisje uit het Joodse getto
Auteur: Amira Keidar
Uitgever: Omniboek
Vertaald door: Henk Hardeman
Aantal pagina’s paperback: 287
Aantal pagina’s e-book: 251
ISBN paperback: 9789401917711
ISBN e-book: 9789401917728
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 9,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Wij mogen maar liefst drie fysieke exemplaren van ‘Het meisje uit het Joodse getto’, geschreven door Amira Keidar, verloten. Hier willen wij uitgeverij Omniboek natuurlijk hartelijk voor bedanken.
Wat moet je hier voor doen?
- Geef antwoord op de vraag: Waar studeerde Amira Keidar?
- Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Het meisje uit het Joodse getto’ en vermeld daarnaast je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en de eventuele extra stappen (Zie hieronder) die je gedaan hebt om extra kans te maken.
Wil je extra kans maken?
- Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
- Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
- Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
- Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
- Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
- Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.
Deze winactie loopt tot en met 29 december 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.
Succes.
Wil ik super graag lezen en daarom doe ik mee
De mail voor deelname aan de boek winactie voor dit mooie boek is onderweg.
Willem de Wal onlangs geplaatst…Amira Keidar – Het meisje uit het Joodse getto + Winactie
Lijkt me een ondringend, waagebeurd verhaal van een klein Joods meisje, die dankzij de heldenmoed en met gevaar voor eigen leven, door mensen om haar heen wordt gered van deportatie.
Na het lezen van recensie en leesfragment ben ik zeer benieuwd naar gans het verhaal.