Amanda Barratt – De witte roos + Winactie

In de catalogus van Kokboekencentrum zagen we een boek wat meteen onze interesse had. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, wist ik, dit is echt een boek voor mij. Dus na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel er een exemplaar van ‘De witte roos’ op onze deurmat. Hier willen wij Kokboekencentrum hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: München, 1942. Sophie Scholl laat zich aanvankelijk meevoeren in de droom van een nieuw Duitsland, totdat ze de waarheid achter Hitlers daden begint in te zien. Samen met een aantal andere studenten begint ze de verzetsgroep ‘Die Weiße Rose’.

Annalise Brandt is de dochter van een SS-officier die naar München is gekomen om kunst te studeren. Ze is opgevoed met het idee dat Adolf Hitler de door God uitverkoren leider van Duitsland is. Maar hoe beter ze Sophie en haar vrienden leert kennen, hoe meer ze de nazipropaganda in twijfel begint te trekken. Het is het begin van een dubbelleven: overdag studeren, ’s nachts antinazipamfletten verspreiden.

Alles verandert wanneer de Gestapo hen op het spoor komt, en alle leden van de groep de consequenties van hun ontrouw aan het regime onder ogen moeten zien.

De cover

De cover geeft mij meteen het gevoel dat dit een boek over de oorlog is. Waarom precies, weet ik niet, maar door het kleurgebruik en het tafereel had ik meteen dit gevoel. Toen ik daarna de quote op de cover las, wist ik het zeker. Van dit boek moest ik de korte inhoud lezen.

De auteur

Amanda Barratt schrijft meeslepende historische romans die zijn gebaseerd op gedegen research. Eerder schreef ze Dietrich, mijn liefste, over de onmogelijke liefdesrelatie van verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer.

Het verhaal

Sophie Scholl studeert in 1942 in München aan de universiteit. Ze gelooft in eerste instantie in de droom van een nieuw Duitsland, maar dan begint ze de waarheid achter Hitlers daden in te zien. Ze start met een aantal andere studenten de verzetsgroep ‘Die Weiße Rose’.

Annalise Brandt is de dochter van een SS-officier. Ze heeft van haar vader toestemming gekregen om één jaar te gaan studeren voordat ze met een officier moet trouwen om voor nageslacht te zorgen voor het nieuwe Duitsland. Ze is opgevoed met het idee dat Adolf Hitler door God de uitverkoren leider voor Duitsland is. Tijdens het jaar in München leert ze Sophie en haar vrienden kennen en hierdoor trekt ze de nazipropraganda steeds meer in twijfel. Hierdoor start voor haar een dubbelleven. Overdag studeren, en ’s nachts antinazipamfletten verspreiden.

Maar dan komt de Gestapo hen op het spoor en verandert alles. Alle leden van de groep moeten de consequenties onder ogen zien met alle gevolgen van dien.

Mijn mening

Ik kende het verhaal van de verzetsgroep ‘De witte roos’ niet, dus voor mij was het een heel nieuw verhaal en dat Barratt de personages Annalise en Kirk toegevoegd heeft, zorgt er voor dat er tot aan het einde nog hoop is. Die zou je anders wellicht eerder in het verhaal verloren hebben.

Barratt heeft een meeslepende schrijfstijl, waardoor je jezelf echt in het verhaal waant en dit zorgt ervoor dat je steeds verder wilt lezen. Je wilt weten wat ze als verzetsgroep verder voor acties opzetten. Vooral hoofdpersoon Sophie maakt indruk op mij. Ze gelooft in God en wil strijden voor het goede. Wat ik als enig klein minpuntje zou kunnen noemen is de relatie die Sophie heeft, deze blijft voor mijn gevoel erg op de achtergrond. De universiteit en de nachten waar ze pamfletten maken, worden super uitgelicht en hier kun je je dan ook een perfecte voorstelling van maken, echter de relatie van Sophie wordt wel kort ter sprake gebracht als haar verloofde bij haar is, maar je leest bijna niks over Sophies gevoel als hij wederom naar de frontlinie terug is.

Als je van oorlogsromans houdt, is dit zeker een boek wat niet mag ontbreken. de moed van deze studenten is ongelofelijk en zelfs bij hun veroordeling, blijven ze trouw aan hun mening. Respect.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-witte-roos

Gegevens van dit boek:
Titel: De witte roos
Auteur: Amanda Barratt
Uitgever: KokBoekencentrum
Vertaald door: Jaap Slingerland
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 384
ISBN paperback: 9789029730891
ISBN e-book: 9789029730907
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘De witte roos’, geschreven door Amanda Barratt, verloten. Hier willen wij KokBoekencentrum natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘De witte roos’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 27 juli 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “Amanda Barratt – De witte roos + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge