Alice Fokkelman – Ik ken je nog

Ik zag in de folder van Xander uitgevers dat er een boek uitkwam van een voor mij onbekende schrijfster. De korte inhoud sprak me heel erg aan, dus ik was verkocht. Ik vind nieuwe schrijvers leren kennen altijd erg leuk en als ze dan ook nog Nederlandstalig zijn is het een extra feestje. Dus ik was erg benieuwd naar dit boek. Ik wil Xander uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Manon heeft nooit iemand verteld over de jongen die haar jeugd gruwelijk verpestte. Maar nu lijkt het verleden haar in te halen…
Vanaf de dag dat haar beste vriendin verhuist en de nieuwe buren hun intrek nemen, verandert het leven van Manon onomkeerbaar. Terwijl haar man aanpapt met de nieuwe buurvrouw, zinkt Manon dieper en dieper weg. Schuilt in buurman Wessel nog steeds de manipulator van vroeger of wordt ze geterroriseerd door waanbeelden in haar hoofd?
Ik ken je nog is een verslavende thriller vol psychologische spanning waarbij de woede, paniek en machteloosheid van de pagina’s afspatten. De lezer blijft zich afvragen wie het echte slachtoffer is.

De cover

Op de cover zien we een vrouw die door een gebroken ruit heen kijkt. Ik stel me voor dat dit Manon is. De cover maakt me nieuwsgierig, wat is er met deze vrouw aan de hand. Ik zou deze zeker opgepakt hebben in de winkel.

De auteur

Alice Fokkelman (1966) studeerde Nederlands en Engels aan de Hogeschool Utrecht. In 2004 begon zij met het schrijven van korte verhalen, die meteen goed werden ontvangen. De verhalen van Alice Fokkelman wonnen diverse prijzen en zijn gepubliceerd in o.a. Margriet, Viva en diverse literaire tijdschriften. Alice werkt bij KLM Corporate Communicatie en woont met haar gezin in de Randstad.

Het verhaal

Manon is best gelukkig. Ze woont in een leuke wijk. Totdat haar beste vriendin en overbuurvrouw gaat verhuizen naar Chicago. Manon vindt het verschrikkelijk en ze voelt zich verschrikkelijk alleen als Suus is vertrokken. Als de nieuwe buren intrekken is de schok nog groter. Niemand minder dan haar vroegere buurjongen Wessel blijkt tegenover haar te komen wonen. Wessel heeft haar vroeger gepest en zorgde ervoor dat haar jeugd een verschrikking was. Niemand weet hier vanaf, aangezien ze als kind ook niet serieus genomen werd. Dus nu moet ze niet alleen de verhuizing van haar beste vriendin een plekje geven, maar ook dat haar vroegere tiran tegenover haar woont.

Haar dochter kan het meteen goed vinden met de kinderen van Wessel en haar man kan het wel erg goed vinden met de vrouw van Wessel. Ze voelt zich in de steek gelaten, echter ze heeft nooit iemand verteld dat ze vroeger gepest werd. Zelfs haar vader steunt haar nog steeds niet. Vroeger wilde hij haar al niet geloven en nu lacht hij nog steeds alles weg. Manon wordt steeds wanhopiger, terwijl Wessel steeds opdringeriger wordt.

Mijn mening

Je begint met een schuin gedrukt verhaal uit 1986. Dit is een verhaal van Manon die opgesloten zit in een kist op zolder. Dit geeft ook meteen weer hoe Manon als kind is. Een beetje naïef wat betreft haar buurjongen Wessel. Dit cursieve deel geeft eigenlijk meteen duidelijk weer waar het verhaal over gaat. Pestgedrag. Iets wat veelvuldig voorkomt en wat heel vaak verstrekkende gevolgen heeft. Goed dat hier aandacht aan besteed wordt, want qua volwassenen zit hier volgens mij best een taboe op.

Het boek leest makkelijk weg, doordat het heel toegankelijk geschreven is. Echter wordt het bijna nergens echt razend spannend dat je op het puntje van je stoel moet zitten en dat is jammer. Je leest vooral wat in het hoofd van Manon afspeelt en of dit altijd rationeel is, of dat dit komt door het pestgedrag in het verleden blijft in het midden. Echter je voelt de angst en paniek die Manon heeft duidelijk als je aan het lezen bent. En dat maakt het boek goed. Je leeft echt met Manon mee. Wat ik wel jammer vond, is dat ze zelf wel daadkrachtig optreedt als ze bepaalde dingen gaat onderzoeken, maar niet als ze de personen dichtbij haar wilt vertellen wat er vroeger gebeurd is. Het einde kwam voor mij totaal onverwachts en had ik eigenlijk niet aan zien komen. Hierdoor krijgt het boek toch nog een heel andere wending en komen bepaalde dingen in een heel ander licht te staan. Erg goed uitgedacht van Fokkelman.

Ik weet het zeker. Zodra er een nieuw boek uitkomt van Alice Fokkelman ga ik hem weer lezen. We hebben er weer een goede Nederlandse schrijver bij.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker onderstaand leesfragment door, dan weet ik zeker dat je overtuigd wordt dat je het boek wilt lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ik ken je nog
Auteur: Alice Fokkelman
Uitgever: Xander uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 237
Aantal pagina’s E-book: 159
ISBN paperback: 9789401608466
ISBN E-book: 9789401608473
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge