Alex Lake – Zeven dagen

Wij zagen in de aanbiedingsfolder een boek staan wat meteen onze aandacht trok. Na de korte inhoud gelezen te hebben, waren we helemaal overtuigd. Dit boek moesten we lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel na verschijnen een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen wij Best of TBR uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Het is twaalf jaar geleden dat een automobilist Maggie Cooper de weg vroeg. Twaalf jaar geleden dat hij haar aan haar pols door het open autoraam trok en een naald in haar arm stak. Twaalf jaar geleden dat ze wakker werd in een doodstille, aardedonkere kelder. Een kelder die haar thuis zou worden.

Inmiddels is Maggie alle hoop verloren dat ze ooit nog wordt gevonden. Ook aan ontsnappen denkt ze allang niet meer. Ze heeft nog maar één wens: het leven van haar zoon Max redden. Want over een week wordt Max drie, en dan komt haar ontvoerder hem halen… net zoals bij haar andere twee zoons is gebeurd op hun derde verjaardag. Maar dit keer zal ze het niet laten gebeuren. Dit keer zal ze haar zoon redden, al is het het laatste wat ze doet. Maggie heeft zeven dagen – en de tijd tikt.

De cover

Op de cover staat een zandloper en in de zandloper staat de tekst ‘De tijd tikt’ en ‘om je zoon te redden’. Dit maakt mij meteen nieuwsgierig. Wat is hier aan de hand en wat gebeurt er in die zeven dagen? De cover zou mijn aandacht zeker getrokken hebben in de boekhandel.

De auteur

Alex Lake debuteerde in 2015 met After Anna, wat een Sunday Times-bestseller werd en op nummer 1 binnenkwam in de Kindle-bestsellerlijst. Inmiddels heeft hij meerdere succesvolle thrillers op zijn naam staan en met Zeven dagen was zijn internationale doorbraak een feit. Lake woont in de Verenigde Staten.

Het verhaal

Maggie Cooper is onderweg naar een vriendin als ze aangesproken wordt door een automobilist die haar de weg vraagt. Vervolgens trekt hij haar aan haar pols door het open autoraam en steekt een naald in haar arm. Ze wordt wakker in een kelder die compleet donker is. Deze kelder zal haar nieuwe thuis zijn. Dit is ondertussen twaalf jaar geleden.

Ondertussen gaat Maggie er vanuit dat ze nooit meer gevonden zal worden. Ze denkt al lang niet meer aan ontsnappen. Ze heeft nog maar één wens: Max, haar zoontje van bijna drie, redden. Als Max over een week drie wordt, zal haar ontvoerder hem komen halen, net als haar andere twee zoons en zal ze hem nooit meer terug zien. Ze heeft besloten dat ze dit niet nog eens laat gebeuren. Ze wil hoe dan ook haar zoon redden, al is dat het allerlaatste wat ze doet. Maggie heeft nog maar zeven dagen… en de tijd tikt door.

Mijn mening

Zeven dagen is een echt psychologische thriller. Uiteraard komt er wel geweld in voor, maar dit is eigenlijk maar minimaal. Het verhaal vertelt meer wat de gevolgen van een ontvoering zijn, niet alleen voor de ontvoerde, maar ook bijvoorbeeld voor de gezinsleden. Als lezer, weet je meer als de verschillende personages. Dit komt ook doordat het verhaal vanuit verschillende personages vertelt wordt.

Het boek begint op het moment dat Maggie al meer dan tien jaar ontvoerd is en haar zoontje Max over een week drie jaar wordt. Ze heeft bij haar twee vorige zoontjes gemerkt dat haar ontvoerder haar zoontje weghaalt op het moment dat ze drie worden. Deze keer is ze vastbesloten om dit te voorkomen.

Als lezer weet je al vrij snel wie de dader is en ondanks dat het verhaal nergens gruwelijk wordt in de zin van geweld is het daarom des te gruwelijker wat de ontvoerder voor spelletje speelt met de gezinsleden van Maggie. Het contact wat hij onderhoudt en de meelevendheid die hij tentoonstelt tegenover de gezinsleden is gruwelijk, vooral doordat je als lezer meer weet.

De nadruk ligt in dit boek niet zo zeer op de ontvoering zelf, maar meer op de gevolgen van de ontvoering. Wat heeft dit op de lange termijn voor gevolgen. Niet alleen voor Maggie maar ook voor haar ouders en haar broertje.

Ook geeft het verhaal een duidelijk beeld hoe Maggie ondanks al die jaren gevangenschap de hoop niet opgeeft en wil vechten voor haar zoontje, ondanks dat hij nog nooit iets anders gezien heeft dan de kelderruimte waar ze opgesloten zitten en de kans dat ze daar uit kunnen ontsnappen is ook minimaal.

Het boek heeft gedurende het hele verhaal een aangename spanning, maar verwacht niet dat het nagelbijtend spannend is, want dat is maar met korte momenten. Maar dit doet absoluut geen afbreuk aan het verhaal, aangezien dit zo’n psychologisch goed in elkaar gezet verhaal is dat je het boek niet aan de kant kunt leggen. Ik weet zeker dat ik een volgend boek van Alex Lake ook weer op zal pakken en dat is één geluk, want ik zag dat in mei (paperback in juni) het nieuwe boek ‘Slechte moeder‘ verschijnt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zeven dagen
Auteur: Alex Lake
Uitgever: Best of TBR
Vertaald door: Ans van der Graaff
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 251
Verteller luisterboek: Ruby van Tongeren
Duur luisterboek: 09:28:41
ISBN paperback: 9789022595558
ISBN e-book: 9789402318678
ISBN luisterboek: 9789052865386
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge