Alan Hlad – De vlucht naar huis

Een tijdje terug ontvingen we als verrassing ‘De vlucht naar huis’ geschreven door Alan Hlad. Nadat ik de achterflap gelezen had, was ik overtuigd. Dit boek moest ik lezen. Dus besloot ik deze in onze lijst met recensie-exemplaren te zetten. Nu was dit boek aan de beurt om te gaan lezen. Uiteraard willen wij The House of Books bedanken voor deze leuke verrassing.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: September 1940, Epping, Engeland. De angst voor een aanstaande inval groeit wanneer vijandelijke gevechtsvliegtuigen boven het huis van Susan Shephard vliegen. nadat ze als kind haar ouders heeft verloren, vindt Susan troost in het trainen van postduiven met haar grootvader Bertie. Al haar vogels zijn Susan dierbaar, maar niet een is zo mooi, intelligent en trouw als Duchess.

Buxton, VS. Ollie Evans besluit naar Engeland te reizen om zich aan te sluiten bij de Britse luchtmacht. Zijn missie leidt hem naar Susan, die meewerkt aan een operatie om honderden postduiven boven bezet Frankrijk te droppen. De vogels die de tocht overleven zullen cruciale informatie verspreiden.

Al snel ontstaat er een hechte band tussen Ollie en Susan. Maar wanneer Ollies vliegtuig achter de vijandelijke linie wordt neergehaald, is de kans op een weerzien erg klein. Terwijl de oorlog doorraast, bewijst Duchess echter dat de hoop nooit verloren is door berichten over en weer te brengen tussen de twee.

De cover

De cover is in turquoise en blauwe tinten. Op het dak van het schuurtje op de voorgrond zit een duif met een paarse kraag. Dit is naar mijn gevoel Duchess. Hoog in de lucht vliegen gevechtsvliegtuigen. Door het kleurgebruik valt de cover erg goed op en zou ik deze zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Alan Hlad is een USA Today bestsellerauteur en heeft twee romans op zijn naam staan. ‘De vlucht naar huis’ is zijn debuutroman. Hij is lid van de Historical Novel Society en woont in Ohio met zijn vrouw en kinderen.

Het verhaal

September 1940, Epping, Engeland. Susan Shepherd krijgt steeds meer angst voor een aanstaande inval wanneer vijandelijke vliegtuigen boven hun boerderij vliegen. Ze heeft haar ouders al jong verloren en is opgevoed door haar grootouders. Hierdoor heeft ze nu nog steeds een goede band met haar grootvader Bertie. Van hem heeft ze ook haar liefde voor postduiven gekregen. Al haar duiven zijn haar dierbaar, maar geen enkele duif is zo mooi en intelligent als Duchess, de duif die zij zelf groot gebracht heeft.

Buxton, VS. Ollie Evans krijgt het bericht dat zijn beide ouders omgekomen zijn bij een ongeluk en dat de boerderij verkocht zal worden vanwege schulden. Omdat zijn vader hem altijd gezegd heeft dat hij altijd Brits zal blijven ook al heeft hij geen Brits accent meer, besluit hij naar Engeland te reizen om zich aan te sluiten bij de Britse luchtmacht. Door omstandigheden komt hij echter niet bij de luchtmacht terecht, maar op de boerderij bij Bertie en Susan. Hierbij moet hij helpen om honderden duiven reisklaar te maken zodat de duiven gedropt kunnen worden boven bezet Frankrijk. De duiven die de tocht overleven brengen hopelijk cruciale informatie mee terug.

De band tussen Ollie en Susan wordt al snel hecht en als Ollie Duchess wil redden komt hij uiteindelijk in bezet Frankrijk terecht. Hierdoor wordt de kans dat hij Susan terug ziet heel klein, maar Duchess zorgt er voor dat de hoop blijft, want Duchess vliegt over en weer om berichten tussen de twee af te leveren.

Mijn mening

Oorlogsboeken lees ik altijd graag en ik heb er ook al heel wat gelezen, maar ik wist helemaal niet dat er in de oorlog daadwerkelijk duiven ingezet zijn om informatie uit te wisselen tussen bezet Frankrijk en Engeland.

Het verhaal komt rustig op gang. Je leert de verschillende hoofdpersonages hierdoor goed kennen en hierdoor kom je ook meer te weten over de achtergrond van de personages. Want zowel Ollie als Susan hebben behoorlijk wat bagage uit het verleden, wat hen gevormd heeft tot de personen die ze nu zijn. Maar ook Boar was een erg interessant en gelaagd personage. Hij kwam op momenten onaangenaam over, maar wist mij op sommige momenten te verrassen, maar tijdens het lezen kon ik me echt over Boar irriteren.

Ook kom je vanzelf meer over duiven te weten. Ik wist bijvoorbeeld niet dat deze ook getraind konden worden voor heen en weer vliegen in plaats van alleen voor terugvliegen. Je merkt dat Hlad wel weet waar hij over schrijft en hij geïnteresseerd is in zijn onderwerp, want hij brengt het verhaal echt op een bevlogen manier over op de lezer.

Op een bepaald moment komt er meer vaart in het verhaal, en ik merkte dat ik vanaf dat moment het boek echt niet meer aan de kant kon leggen. Ik leefde niet alleen met Ollie en Susan mee, maar ook met Duchess. Ik zat echt in spanning onder het lezen of er weer een bericht zou komen.

Je krijgt met dit boek ook een duidelijk beeld van het nut van de duiven tijdens de oorlog. Dit was voor mij echt een nieuw gegeven en ik vind dat persoonlijk altijd erg interessant om, voor mij, nieuwe feitjes te lezen over de tweede wereldoorlog.

Door de vlotte en beeldende schrijfstijl van Hlad kon ik me de omgeving waar vooral Ollie verbleef heel goed voorstellen en ik kreeg het zelf benauwd toen beschreven werd hoe Ollie en Boar onder de vloer moesten overnachten. Dit geeft voor mij echt duidelijk aan hoe beeldend Hlad schrijft en hoe ik echt in het verhaal op ging.

Ik weet zeker als er een nieuw boek van Alan Hlad in Nederland verschijnt zal ik dit zeker oppakken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-vlucht-naar-huis

Gegevens van dit boek:
Titel: De vlucht naar huis
Auteur: Alan Hlad
Uitgever: The house of books
Vertaald door: Nellie Keukelaar
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 310
Verteller luisterboek: Frank Rigter
Duur luisterboek: 11:40:56
ISBN paperback: 9789044363937
ISBN e-book: 9789044363944
ISBN luisterboek: 9789044363951
Prijs paperback: € 23,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge