Alain Donker – Zoeken naar Sara

We zagen in de catalogus van Just Publishers dat er weer een aantal interessante boeken uit zouden komen bij hun. Één van deze boeken was ‘Zoeken naar Sara’, de zoektocht van Alain Donker naar zijn dochter, die door de moeder steeds meegenomen wordt naar een ander adres. Nadat we een mailtje gestuurd hadden, kregen we al snel een bevestigend antwoord en ontvingen we het digitaal recensie-exemplaar al snel in onze digitale brievenbus. Hier willen we Just Publishers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer Alain en zijn vriendin een baby verwachten ontstaan er scheurtjes in hun eerder zo passievolle relatie. Die scheurtjes groeien uit tot een breuk. Kort na de geboorte van hun baby Sara gaat het stel uit elkaar.

Gaandeweg toont Alains ex haar ware karakter. Haar gedrag wordt explosiever en manipulatiever. Een omgangsregeling houdt geen stand. Ze maakt het voor Alain steeds moeilijker een band met de kleine Sara te onderhouden. Wat volgt is een treurige gang langs advocaten en rechters. Wanneer Sara drie jaar is verhuizen moeder en kind naar Zwitserland. Vader Alain blijft wanhopig achter. Weer later duiken ze op in Spanje. Daar weet Sara’s moeder, ondanks rechterlijke dwangbevelen, de kinderbescherming, schoolbestuurders en rechters te overtuigen van haar gelijk. Wanneer er gaandeweg toch barstjes in haar verhaal komen, vertrekt ze opnieuw met de dan 11-jarige Sara. Dit keer met onbekende bestemming.

Ouderverstoting wordt in Nederland erkend als (geestelijke) kindermishandeling. Bijna een miljoen ouders in Nederland krijgt te maken met dit maatschappelijke probleem. Wat zijn de rechten van de moeder, van de vader en wie heeft het beste voor met het kind?

De cover

Op de cover staat een portret van een jonge vrouw, ik neem aan dat dit Sara is. Ze kijkt zonder veel emotie de wereld in. De cover spreekt mij aan, vooral ook, door de tekst onder de titel ‘De aangrijpende zoektocht van een machteloze vader’ word ik nieuwsgierig en zou ik dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Alain Donker woont in Italië. Hij is gespecialiseerd in renaissance-kunst en -cultuur. Hierover publiceerde hij in tal van wetenschappelijke tijdschriften. Hij is getrouwd en heeft een kind. Zijn dochter Sara is spoorloos.

Mijn mening

Waargebeurde verhalen worden hier in huis altijd erg graag gelezen. Dus toen ik zag dat dit boek uitkwam en de korte inhoud gelezen had, wist ik dat dit wel eens een boek zou kunnen zijn, wat echt zou aansluiten bij Koukleum. En ik kan nu, na het boek gelezen te hebben, beamen dat dit inderdaad het geval is. Wat een indrukwekkend verhaal. Het verhaal begint met een korte intro, waarin Alain vertelt over zijn dochter Sara, aan de hand van twee foto’s die hij van haar heeft. Hieruit spreekt al veel liefde, maar ook veel zorgen over Sara. Hierna gaan we terug in de tijd en vertelt Alain over de tijd dat hij Silke heeft leren kennen en hoe gelukkig hun relatie is. Hierna begint hun relatie al snel scheurtjes te vertonen, echter toch blijft Alain bij Silke. Ondanks de scheurtjes is het toch een aangename verrassing als Silke zwanger blijkt te zijn. Maar daarna gaat de relatie al snel bergaf en als Silke weg gaat bij Alain neemt ze Sara mee. De omgangsregeling wordt niet opgevolgd en Alain krijgt zijn dochter Sara steeds minder te zien.

Je leest over de strijd die Alain niet alleen moet leveren met zijn ex Silke, maar ook met allerlei instanties om, ondanks dat hij in het gelijk staat, zijn dochter te zien. Het is al vrij snel duidelijk dat Sara gehersenspoeld wordt door Silke en zij alleen maar slechte dingen te horen krijgt over haar vader. De verschillende instanties willen niks over ouderverstoting weten en zeggen dat dit niet bestaat. Door dat Silke ook nog de neiging heeft om regelmatig naar een ander land te verhuizen is het voor Alain nog lastiger te achterhalen waar zijn dochter verblijft. En als hij het al achterhaalt heeft, moet hij regelmatig in een nieuw land een nieuwe rechtszaak beginnen om zijn dochter te kunnen zien, wat voor Silke weer genoeg stof geeft om haar dochter negatief mee te voeden.

Het boek is een mustread en zou zeker gelezen moeten worden door iedere medewerker die iets te maken heeft met gescheiden ouders, om het manipulatieve gedrag van een ouder te herkennen die hun kind weg houdt bij een andere ouder. Want één ding is zeker… een kind heeft zowel zijn vader als zijn moeder nodig tijdens het opgroeien.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

zoeken-naar-sara

Gegevens van dit boek:
Titel: Zoeken naar Sara
Auteur: Alain Donker
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 221
Verteller luisterboek: Ronald Top
Duur luisterboek: 08:41:25
ISBN paperback: 9789089754240
ISBN e-book: 9789089755049
ISBN luisterboek: 9789179957926
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,95
Prijs Luisterboek: € 12,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge