Aimee Molloy – Perfecte moeder

Ik zag in de catalogus van uitgeverij Boekerij het boek ‘Perfecte moeder’ aangekondigd staan. De korte inhoud van dit boek sprak me ontzettend aan en ik heb dan ook meteen een recensie-exemplaar aangevraagd. Direct na verschijning ontving ik het boek dan ook het boek op de deurmat. Hier wil ik uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De angst van iedere moeder: je baby verdwijnt terwijl je er even niet bent.
Een groep jonge moeders komt regelmatig samen om bij te kletsen. Als ze besluiten om een keer wat te gaan drinken zonder de kinderen, vindt iedereen dat een goed idee. Alleen Winnie, de enige alleenstaande moeder van de groep, staat niet te springen. Maar uiteindelijk halen ze haar over en de dames vermaken zich opperbest. Maar dan slaat het noodlot toe: Midas, het zoontje van Winnie, wordt uit zijn wiegje gestolen.
De politie lijkt er vanaf dag 1 een potje van te maken, dus de vrouwen nemen het heft zelf in handen: wat is er gebeurd en waar is de baby? Maar ook de media begint zich te bemoeien met het verdwenen kind en vooral met moeder Winnie.
De vragen stapelen zich op. Wie zijn de vrouwen van deze vriendinnenclub? Welke geheimen houden ze achter? Kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg? En is de moeder wel zo onschuldig?

Cover

De cover is donker en onder aan de cover zien we een ouderwetse kinderwagen staan. De auteur en titel staan er in grote letters op. De kleur van de letters gaat van heel licht groen naar bijna zwart. Ook lijkt het alsof er iets van druppels op de tekst en achtergrond zit. Tussen de naam van de auteur en de titel staat de quote ‘Een avondje weg. Een paar uurtjes maar Wat zou er fout kunnen gaan?’  Deze quote maakt nieuwsgierig. Ik denk dat ik dit boek zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel.

Auteur

Aimee Molloy schreef eerder non-fictie, waaronder de bestseller ‘However long the night’. Ze was ook co-auteur voor diverse boeken, waaronder ‘Rosewater’ over een Iraanse journalist die onlangs werd verfilmd door Jon Stewart. Aimee Mollow woont in Brooklyn met haar gezin.

Het verhaal

Een groep jonge vrouwen hebben samen een groep opgericht sinds dat ze weten dat ze zwanger waren. Sinds ze bevallen zijn, komen ze ook regelmatig samen. Ze noemen zichzelf de Meimoeders. Dan besluiten ze dat het tijd wordt dat ze een avond op stap gaan, zonder de baby’s. Iedereen vindt dit een goed idee, behalve Winnie, die een alleenstaande moeder is. Uiteindelijk halen ze haar over. Echter dan slaat het noodlot toe en blijkt Midas, het zoontje van Winnie, ontvoerd.
Van de politie hoeven ze niet veel te verwachten, zij maken fout na fout. Dus de vrouwen gaan zelf op onderzoek uit. Maar ook de media bemoeit zich met de vrouwen.
De vragen stapelen zich op en steeds vaker rijst de vraag “Hoe goed kennen we elkaar?” En is de moeder wel zo onschuldig?

Mijn mening

Toen ik las waar het boek over ging, had ik verwacht dat het een spannende zoektocht naar de verdwenen Midas zou worden. Echter daar had ik even verkeerd gedacht.
Het verhaal begint iedere keer met een mail van ‘Jullie vriendinnen in The Village’ aan de ‘Meimoeders’. Hierin krijgen ze steeds een goed advies over de verzorging van de baby of simpele tips om tot rust te komen. Dit vond ik op zich nog leuk uitgedacht, echter dan hadden deze tips zich alleen in deze inleiding van de hoofdstukken moeten bevinden. Maar je komt ze ook overal in het verhaal tegen. Waardoor het verhaal soms meer een boek wordt waarin verteld wordt hoe ‘de perfecte moeder’ handelen moet. Zelfs zo erg dat de moeders onderling liegen of ze bijvoorbeeld nog borstvoeding geven, want flesvoeding is uit den boze. Ik denk dat iedere zwangere vrouw of pas bevallen vrouw bijna een schuldgevoel krijgt als ze dit boek leest en geen borstvoeding geeft. Ik heb bijvoorbeeld niks met kinderen en dus al helemaal niks met borstvoeding. Dus ik werd behoorlijk moe van alle adviezen over borstvoeding en welke tips je moest opvolgen om de borstvoeding op gang te houden.

Doordat de groep van Meimoeders best groot is, zijn er ook genoeg personages in het boek. Hierdoor had ik soms problemen om te onthouden wie wat ook alweer gezegd en gedaan had. Daarnaast vond ik alle personages wat vlak, waardoor je bij alle personages niet echt een klik had. Het bleef ietwat afstandelijk.
Pas aan het eind van het boek, komt de verdwijning van Midas weer centraal te staan, en verdwijnen de beslommeringen van de verschillende personages naar de achtergrond. Hier wordt een goede poging gedaan om het boek te redden, maar dit is naar mijn gevoel te laat om de ergernissen aan het begin van het boek, te laten vergeten.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De perfecte moeder
Auteur: Aimee Molloy
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 320
ISBN paperback: 9789022582404
ISBN E-book: 9789402310191
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge