Adrian McKinty – Het eiland

In de aanbiedingsfolder van uitgeverij Boekerij zagen we dat Adrian McKinty een nieuw boek zou krijgen in Nederland. Aangezien ik ‘De ketting’ erg goed vond, hoefde ik niet lang na te denken, dit nieuwe boek wilde ik ook weer lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Boekerij uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Voor de pasgetrouwde Heather Baxter is een reis naar Australië met haar echtgenoot en zijn twee tieners een droom die uitkomt. Heather heeft nog nooit buiten de VS gereisd en ze hoopt dat het contact met haar nieuwe stiefkinderen erdoor zal verbeteren. Maar zoals bij elke gezinsvakantie gaat er weinig zoals gepland: het is te heet, de kinderen vervelen zich en de beloofde koala’s zijn nergens te bekennen.

Wanneer ze tijdens een toevallige ontmoeting met twee lokale bewoners worden uitgenodigd om naar Dutch Island te komen, een privé-enclave waar dieren in het wild leven, lijkt dat een uitkomst, is dat niet het avontuur waar ze allemaal zo’n behoefte aan hebben? Dutch Island is echter niet voor niets privé. Wanneer er tijdens hun bezoek een gruwelijk ongeluk gebeurt, neemt Heather een beslissing waardoor alles verandert. En moeten ze rennen voor hun leven.

De cover

Op de cover is het avond, de lucht is rood en begint langzaam over te gaan in zwart. Er zijn vier personen op de vlucht. In de weerspiegeling zijn er nog maar drie personen te zien. Dit vind ik erg goed uitgedacht en vind ik passend bij het verhaal. Door het kleurgebruik zou de cover mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Adrian McKinty is een Noord-Ierse misdaadromanschrijver en -criticus en een van de opkomende sterren in internationale misdaadfictie. Zijn werk ontving vele prijzen en naast zijn Sean Duffy-romans schreef hij ook ‘De Ketting‘, dat door meerdere kranten werd uitgeroepen tot een van de beste misdaadromans van het jaar. McKinty is geboren in Belfast en woont in New York.

Het verhaal

Heather Baxter is nog niet zo lang getrouwd met Tom als ze samen met hem en zijn twee tieners een reis naar Australië gaat maken. Heather is nog nooit buiten Amerika geweest en ze hoopt dat tijdens deze reis het contact met de kinderen beter wordt. Maar zoals bij iedere familievakantie loopt niks zoals gepland, het is veel te warm, de kinderen vervelen zich en de koala’s zijn nergens te bekennen.

Tijdens een toevallige ontmoeting met twee lokale bewoners worden ze uitgenodigd op hun privé-eiland Dutch Island, daar zouden ontelbaar veel koalaberen en andere wilde dieren leven, dus dat lijkt hun de ideale oplossing om hun vakantie niet in het water te laten vallen. Dutch Island is echter niet voor niets een privé-eiland. Dan krijgen ze een afschuwelijk ongeluk en Heather neemt een drastische beslissing waardoor alles verandert en ze moeten rennen voor hun leven…

Mijn mening

Ik was al enthousiast over ‘De ketting‘ dus nieuw werk van de hand van McKinty kon ik niet laten liggen. Ondanks dat ‘Het eiland’ weer een heel ander soort thriller is dan ‘De ketting’ heb ik ook hier weer van genoten. Het is een verhaal wat begint met een cursief gedrukt stuk tekst waarin een vrouw op het punt staat een man te doden. Dit blijkt Heather te zijn. Hierna gaan we een stukje terug in de tijd en lezen we over Heather die oog in oog komt te staan met een kangoeroe. Ze wordt geholpen door een onbekende man en deze blijkt erg vriendelijk te zijn. Ze krijgt van hem uiteindelijk een zakmes cadeau, wat erg belangrijk zal worden voor Heather. Hier is het verhaal nog in rustig vaarwater en lijkt het een gezellige familievakantie te zijn. Echter weet je dat er verandering in zal komen en dat duurt niet lang.

Ze komen niet veel later in gesprek met Matt en Jacko, twee lokale bewoners die op het privé eiland Dutch Island wonen. Ze willen het gezin, tegen betaling van 900 euro wel toegang tot het eiland geven, zodat ze genoeg dieren kunnen zien. Omdat de kinderen dit graag willen, stemmen ze in. Als Tom op het eiland een ongeluk veroorzaakt, komt het verhaal in een rollercoaster en merk je dat de spanning al snel toe neemt in het verhaal. Vanaf dan komt er veel meer vaart in het verhaal en merk je dat de wat naïeve en eenvoudige Heather zich al snel ontpopt tot een soort Lara Croft, maar dan wel één die vooral in het begin geen goed plan heeft en niet de meest verstandige besluiten neemt. Dit zorgt er voor dat het een echt kat en muis spel wordt en de spanning continue aanwezig is in het verhaal. Hierdoor wilde ik steeds verder lezen, want je wilt weten hoe het verder gaat. Sommige dingen waren wel wat voorspelbaar en zag je door aanwijzingen al van verre aankomen, terwijl Heather deze dingen niet aan zag komen, wat niet geheel geloofwaardig over kwam, echter hier kon ik, doordat het verhaal verder zo spannend was, makkelijk overheen lezen. Wel had ik dan, op het moment dat Heather er uiteindelijk wel achter kwam vaak zoiets, ‘he he heb je het eindelijk door’. Maar ach het is ook wel eens fijn, om je slimmer te voelen dan het hoofdpersonage. 😀

De twee pubers hebben hun eigen problemen, maar je merkt dat ze groeien naarmate het verhaal vordert en ondanks dat ze in eerste instantie niks van Heather willen weten, merk je dat dit gaande weg het verhaal verandert en ze respect krijgen voor haar. Deze band die ze krijgen heeft McKinty erg mooi weten te vangen.

Het einde had ik deels aan zien komen, maar toch kwamen hier nog enkele plotwendingen die ik niet voorzien had, en dit maakt het einde dan helemaal perfect. ‘Het eiland’ is een heel ander verhaal dan zijn voorganger ‘De ketting’, maar met dit verhaal heeft McKinty mij weer een aantal uur aan zijn boek gekluisterd gehouden, waardoor ik alles om mij heen vergat.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Het-eiland

Gegevens van dit boek:
Titel: Het eiland
Auteur: Adrian McKinty
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Sabine Mutsaers & Jan Mellema
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 368
ISBN paperback: 9789022589564
ISBN e-book: 9789402318197
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge