A.J.Betts – Zac & Mia


Van BBNC uitgevers ontving ik het boek “Zac & Mia” om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik BBNC uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De laatste persoon die Zac had verwacht in de kamer naast die van hem, is een meisje zoals Mia: boos, snel op haar teentjes getrapt en met een twijfelachtige muzieksmaak. In de ‘echte’ wereld zou hij nooit bevriend met haar (willen) raken. Maar in het ziekenhuis gelden andere regels, en wat begint met kloppen op de muur, leidt tot een briefje – en ten slotte tot een vriendschap die ze allebei niet aan hadden zien komen. Je hebt moed nodig in het ziekenhuis; en een ander soort moed dan in de gewone wereld. In een van deze werelden heeft Zac Mia nodig. En in de andere wereld heeft Mia Zac nodig. Of misschien hebben ze elkaar allebei nodig, voor veel langer dan ze in eerste instantie denken.

Zac & Mia is al eerder uitgebracht in Nederland door Blossom Books in 2014. Ik heb destijds dit hele boek gemist. En ik ben dan ook blij dat BBNC uitgevers dit boek opnieuw uitgebracht heeft als Colibri editie.

Op de cover van dit boek zien we een jongen en een meisje heel dicht bij elkaar staan met de horizon op de achtergrond. Onderaan op de cover vind je de titel, waarbij de namen van Zac & Mia beiden in een ander lettertype gedrukt staan. Wat ook meteen opvalt is het formaat van het boek. Het is een hardcover boek van ongeveer 15 bij 10 cm. Dit is een handzaam formaat. Het boek is wel zo’n 10 cm dik en ik was bang dat dit niet fijn in de hand zou liggen maar dit was absoluut niet het geval. Het lag net heel fijn in de hand.

Zac ligt in het ziekenhuis vanwege leukemie en mag zijn kamer niet verlaten. Hij is verbaasd als hij merkt dat in de kamer naast hem een boos meisje met een twijfelachtige muzieksmaak komt te liggen, die ook nog steeds één liedje blijft herhalen. Het eerste contact loopt via geklop en getik op de muur, vervolgens wisselen ze briefjes uit via de verpleging. Uiteindelijk ontstaat er een vriendschap. Een vriendschap die normaal gesproken nooit ontstaan zou zijn, maar in het ziekenhuis gelden andere regels. Ze hebben elkaar harder nodig dan ze in eerste instantie denken. En wellicht veel langer dan gedacht.

Het boek is opgedeeld in drie delen. Je hebt het gedeelte “Zac”, een gedeelte “&” en een gedeelte “Mia”. Het eerste gedeelte “Zac” wordt beschreven vanuit het perspectief vanuit persoon Zac. In het gedeelte “&” krijg je afwisselend het perspectief van Zac & Mia te lezen en in het gedeelte “Mia” krijg je het perspectief van Mia te lezen. Dit vind ik heel mooi uitgedacht en paste ook heel goed bij dit verhaal.

Doordat de gedeeltes opgedeeld zijn, leer je in eerste instantie Zac heel goed kennen. Zijn humor zorgt ervoor dat het boek, ondanks het zware onderwerp, vrij luchtig blijft. Hierdoor wordt het boek ook nergens zwaar. In het gedeelte “&” wordt Zac afgewisseld met Mia en ondanks dat Mia wat zwaarder op de hand is en de dingen minder positief ziet, weet ze door haar rake opmerkingen toch steeds weer de humor in het verhaal te houden. Dit vind ik erg goed gedaan door A.J.Betts. Er ontstaat heel voorzichtig een vriendschap tussen Zac en Mia. Zac wil in het begin vooral voor Mia zorgen, maar je ziet op een bepaald moment dat Mia verandert en accepteert dat ze ziek is en vind ze het leventje wat ze altijd had, opeens maar heel oppervlakkig. Ze stelt zich op een bepaald moment ook open tegenover haar moeder en Zac waardoor je als lezer ook een vollediger beeld krijgt van Mia.

A.J.Betts heeft twee totaal verschillende personages weten neer te zetten die toch naadloos bij elkaar passen. Ze gaan beiden op een eigen manier met hun eigen ziekte om. En ondanks alles heeft ook de zelfverzekerde Zac, Mia op een bepaalde manier nodig. Dit is een boek wat door zijn eenvoud diep weet door te dringen en je nog een hele tijd bezig houdt. Zodra je het boek begint, kun je niet meer stoppen met lezen.

Wat ik alleen jammer vond aan deze hardcover is dat de rand van de hardcover los laat door het openen van het boek. Hier had waarschijnlijk het papier van de cover iets ruimer om de cover moeten zitten.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zac & Mia
Auteur: A.J.Betts
Uitgever: BBNC uitgevers
Aantal pagina’s: 381
ISBN: 9789045340043
Prijs: € 5,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij BBNC uitgevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge