Igor Znidarsic – De blindganger

Van Karakter uitgevers ontving ik het boek “De blindganger” geschreven door Igor Znidarsic om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Karakter uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Op een dag verdwijnt Lodewijk de Graaf, CEO van De Graaf & De Jong Advocaten, spoorloos. Omdat er zeer sterke aanwijzingen zijn voor een misdaad, belandt de aak op het bureau van rechercheur Bianca Uithuizen van politie Oost-Nederland. Een slepend zakelijk conflict en de riante erfenis passeren als mogelijke motieven de revue, maar verdwijnen bij gebrek aan concrete aanwijzingen al snel in de prullenmand. Ondanks intensief onderzoek blijft de vermissing een raadsel. Bianca ziet zich genoodzaakt het dossier bij gebrek aan aanknopingspunten te sluiten. Net als ze de zaak begint te vergeten, wordt in een bos op de Veluwe vastgoedhandelaar Onno van Schijndel gevonden. Hij is levend gespietst aan een paal waarop hij tergend langzaam een onmenselijke dood is gestorven. Bianca en haar collega Joris van der Zand doen er alles aan om het raadsel tot op de bodem uit te zoeken, maar ook deze zaak lijkt onoplosbaar totdat tijdens de sloop van een oude boerderij onder vloer in een soort grafkelder het bijna vergane lijk van Lodewijk de Graaf wordt aangetroffen. Hij blijk enkele maanden daarvoor levend te zijn begraven… 

De tekst op de achterflap kwam op mij al heel sterk over, dus ik begon erg enthousiast in dit boek te lezen. Het verhaal begint meteen goed. Er wordt een boerderij gesloopt en de sloper merkt dat er een stuk vloer in stort. Net of er een kelder onder de vloer zit, maar hier was geen sprake van. Als hij verder kijkt, blijkt dat er een lijk ligt en belt hij de politie. Hierna begint het eerste hoofdstuk en ga je terug in de tijd waar Lodewijk de Graaf vermist is. Het verhaal wordt op een bepaald moment vanuit verschillende personen verteld. Namelijk vanuit de dader en vanuit Bianca, de rechercheur. Het verhaal van de dader wisselt af tussen heden en verleden, waardoor je een goede inkijk krijgt in waarom hij de daden doet. Voor de lezer is al sneller duidelijk wie de dader is als voor de recherche en dit vond ik zelf wel prettig. Je leert de dader veel beter kennen en ik begreep zelfs tot op zekere hoogte waarom hij het deed. De ideeën die de dader heeft over hoe hij bepaalde demonen uit het verleden wil bestrijden worden zeer gedetailleerd verteld en ik denk dat sommige dit wellicht te vinden. Ik vind dit perfect passen in dit boek en als dit niet in het boek beschreven zou zijn, zou het verhaal veel minder effect gehad hebben.

Het verhaal zat erg goed in elkaar en het hield mij behoorlijk in de greep. Soms was het wel verwarrend omdat het verhaal soms snel wisselde van het verhaal van Bianca naar de dader. Dit was niet altijd even duidelijk, en had ik soms zo iets van huh?, maar na een paar woorden gelezen te hebben, had ik al snel door over wie het ging, en hoe het ook alweer zat.
Het was zelfs zo erg dat ik moeite had het boek weg te leggen. Mijn vriend had zoiets we moeten gaan en ik dan “ik lees even deze alinea af en dan kom ik” maar dan is de laatste zin van de alinea bijvoorbeeld:: ” ‘Ik eh…’Bianca aarzelt even, alsof ze nog niet helemaal zeker is van haar zaak, en zegt dan: ‘Ik heb misschien nog een idee.’ Dan kun je toch niet stoppen, dan moet je gewoon verder lezen. Dan maar een kwartiertje later weggaan, tot grote ergernis van mijn vriend. 🙂 Maar dit boek zorgt er gewoon voor dat je verder moet lezen. Dit verhaal heeft me ook tussen het lezen bezig gehouden, dat ik bleef denken hoe het verder zou gaan. Ben je een thrillerliefhebber en heb je geen probleem met het lezen vanuit verschillende standpunten, ook al is het niet altijd even duidelijk aangegeven, dan moet je dit boek gewoon lezen.

Dit boek krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Gegevens van dit boek:
Titel: De blindganger
Auteur: Igor Znidarsic
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s Paperback: 271
Aantal pagina’s E-book: 211
ISBN Paperback: 9789045212517
ISBN E-book: 9789045212616
Prijs Paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 7,25

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge