Arie van Driel – Ik wil mijn kind terug

Ik wil mijn kind terug
Informatie die te lezen is op de achterflap: ‘Ik wil mijn kind terug’ is het waargebeurde verhaal van Miriam, verteld aan en opgeschreven door schrijver/journalist Arie van Driel.
Miriam werd op 1 januari 1988 in Mosul (Irak) geboren. Ze was vier jaar toen haar vader door de geheime politie van president en dictator Saddam Hussein werd opgepakt. Na zijn vrijlating vluchtte hij naar Nederland. Eind 2000 reisde zijn gezin – moeder, zeven dochters en een zoon – hem achterna.
In haar woonplaats leerde ze als 17-jarig schoolmeisje een 30-jarige landgenoot kennen, met wie ze na drie maanden trouwde. Voor Miriam was dat het begin van een ware nachtmerrie. Haar dertien jaar oudere man bedreigde en intimideerde haar en haar familie. Op reis in Tsjechië ontsnapte ze op het nippertje aan de dood. Kort nadat ze waren getrouwd, werd ze zwanger. In het geheim pleegde ze abortus. Niet veel later werd ze opnieuw zwanger. Dit keer besloot ze het kind te houden.
Zeven maanden na de geboorte van haar zoon durfde ze van haar man te scheiden. Op 22 november 2008 ontvoerde haar ex-man haar negen maanden oude baby naar Irak. Sindsdien heeft ze, op een paar vluchtige webcam beelden na, nooit meer iets van haar zoon vernomen. Zoekacties van familieleden en Interpol in Irak, Syrië, Noorwegen en Zweden leverden geen resultaten op.
Op een geheim adres, ergens in Nederland, probeert Miriam haar leven weer op te pakken. Dat lukt haar moeizaam. Daarvoor is het verdriet van haar verloren zoon te groot. ‘Ik stel mezelf regelmatig de vraag: Miriam, waarom leef je eigenlijk nog?’

Ondanks het belanden onderwerp is het boek erg toegankelijk geschreven.
Het is eenvoudig geschreven en door het redelijk grote lettertype leest het boek makkelijk weg.
Ik wilde steeds verder lezen in het boek. Wat ik wel jammer vond is dat sommige dingen niet echt dieper uitgewerkt werden en het boek dus een beetje dunnetjes over komt. Maar desalniettemin is dit boek echt een aanrader om te lezen. Het toont de emoties van Miriam die ze meemaakt in haar gevecht in haar leven en vooral haar overlevingskracht om toch door te gaan in de hoop dat ze haar zoontje Ali ooit weer terug krijgt.

Enige minpuntje in het boek, wat naar mijn idee/gevoel niet klopt is waar verteld wordt dat haar man afgekeurd is door een bevriende arts. Dan moet het toch een arts van uwv zijn. Dat idee kreeg ik niet in het boek, maar dit is een klein detail wat niks af doet aan het verhaal.

Dit verhaal geeft de toestanden weer waar helaas meerdere mensen  last van hebben en waar de ene ouder door de ander ouder het kind niet meer te zien krijgt. Jammer dat dit soort toestanden nodig zijn.

Dit boek krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ik wil mijn kind terug
Auteur: Arie van Driel
Uitgever: Oostland
Aantal pagina’s: 144
ISBN: 9789492212122
Prijs: € 13,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge